Den alvorlige kaninsygdom VHD hærger i øjeblikket landet med udbrud på Sjælland, Fyn og Jylland. Sygdommen er dødelig for kaniner. Omkring 70% af de ramte kaniner dør af sygdommen, og der er ikke nogen behandling mod sygdommen, hvis uheldet er ude.
Hvad er VHD
VDH er en virussygdom, der først så dagens lys i Kina i 1980erne. Den angriber som udgangspunkt kun kaniner. Syge kaniner kan altså ikke smitte andre dyr eller mennesker.
VHD er forkortelsen for Viral haemorrhagic disease eller viral hæmoragisk sygdom, der lettere omskrivet betyder smitsom virus blødersygdom. Sygdommen går i udlandet nogle gange under betegnelsen RHD rabbit haemorrhagic disease, altså kanin hæmoragisk sygdom. Der findes forskellige varianter af sygdommen, for tiden er det VHD2, der hærger landet.
Smittede kaniner bliver som regel syge og dør inden for 48 timer, efter at de er blevet smittet. Tegnene på at kaninen er syg kan være:
Appetitløshed
Uro
Høj feber
Vejrtrækningsbesvær
Blødning fra kropsåbninger eks. næse og endetarm
Pludselig død
I nogle tilfælde dør kaninen pludselig uden tegn på sygdom
Smittespredning
Sygdommen smitter ved direkte kontakt mellem kaniner. Andre dyr, der ikke selv bliver syge, kan bære sygdommen videre til raske kaniner, hvis de har været i kontakt med syge kaniner. Det kan være rovdyr, der har spist syge kaniner, eller bidende og stikkende insekter, der har været i kontakt med en syg kanin.
Sygdommen kan smitte via afføring. Græs og grønt, der har været i forbindelse med afføring fra syge dyr eller raske smittebærer kan altså smitte andre kaniner.
Kaniner kan muligvis blive smittet via trækfugle. Antagelsen er opstået, fordi smitte ofte opstår i perioder, hvor trækfugle er på træk, i kystnære områder og på øer, der huser trækfugle. Jeg har ikke kunnet finde belæg for denne antagelse i forskningen, men været i kontakt med et italiensk forskningsinstitut, der er førende inden for kaninsygdomme. De giver udtryk for, at det ikke kan udelukkes, at trækfugle kan bringe smitten videre.
Hvad kan du gøre
Hvis du vil undgå, at din kanin bliver smittet med VHD, kan du få den vaccineret hos dyrlægen. Det koster omkring 500 kr. og vaccinen holder et år.
Du kan også forebygge:
Sørg for at begræns kontakt med andre kaniner.
Lad vær med at give kaninen grønt fra haven i områder, hvor der er særlig risiko for smitte. Se evt. en oversigt over disse områder på kaninavlerforeningens hjemmeside kaniner.dk. Den opdateres jævnligt. Hvis du synes, at det er for kedeligt, at kaninen kun får hø og piller, kan du supplere med grønt fra køkkenet, eller gerne købe nogle af vores tørrede urter og grønt og blande det op i pillerne.
Sørg for at opbevar foderet, så der ikke tiltrækker rotter og mus.
Undgå insekter ved insektnet, insektgift eller ved at give kaninen dråber mod parasitter.
Rengør og desinficer buret ofte. Natriumhypochlorit har vist sig at være effektivt til at bekæmpe virus
Og så husk! at det stadig er et fåtal af kaniner, der dør VHD og at tarm- og fordøjelsesproblemer stadig er den største fare for din kanin.
Skriv et svar