Er det synd at udstille dyr i bure?

Er det synd at udstille dyr i bure?

And-paa-udstilling-e1566233323847-360x325-1-300x271 Er det synd at udstille dyr i bure?
Foto: Maria Gullestrup

Det er sommer og højsæson for dyrskuer og udstillinger af dyr. Men er det ikke synd at udstille dyr i små bure? Eller sagt på en anden måde. Bliver dyrenes velfærd kompromitteret af at blive udstillet i bure? Det er så et godt spørgsmål, for det kommer an på, om hvad man forstår ved dyrevelfærd, og hvad man lægger vægt på.

Når man snakker om dyrevelfærd, kan man typisk se det på 3 forskellige måder. Nemlig ud fra: 1. dyrenes sundhed, 2 hvor naturlige omgivelser dyrene har og 3. hvordan dyrene oplever det.

Dyrenes sundhed

Hvis vi kigger på dyrenes sundhed, er der en vis risiko forbundet med at samle mange dyr på et lille område ikke mindst i relation til smidte. Derfor er der til tider dyrlæger til stede ved indskrivningen af dyr til udstillinger, typisk på dyrskuerne. De kontrollere, at dyrene er sunde og raske. Det ses også, at udstillinger helt aflyses, hvis der er særlige smitsomme sygdomme i omløb. Det sås eks. for 2 år siden, hvor en del kaninudstillinger blev aflyst p.gr. udbrud af den smitsomme kaninsygdom VHD.

Selv har jeg en gang oplevet at købe en kanin med hjem fra en tysk udstilling, der var forkølet. Det gjorde, at jeg et halvt år efter måtte aflive omkring 30 % af mine kaniner, der var blevet smittet.

Dyrenes immunforsvar kan imidlertid også blive svækket p.gr. stress under udstillinger, så de lettere bliver syge i tiden efter udstillinger eller mister appetitten og spiser mindre.

Samtidig kan der være en selvstændig problemstilling i at tage dyr, der bor udendørs, som kaniner, ind i varmen.

Endelig er der en helbredsrisiko ved, at dyrene kommer op at slås med nabodyret og bidder eller hakker hinanden.

Såvel smitte som skader som følge af bid eller hak kan dog undgås, ved at sætte adskillelser mellem burene.

Når det er sagt, synes jeg faktisk, at det hører til sjældenhederne, at dyrene bliver syge eller kommer til skade under udstillingerne.

Naturlighed

Man kan ikke ligefrem sige, at de fleste dyreudstillinger er præget af naturlighed for dyrene. Burene er ofte meget små, og det er ofte meget begrænset, hvor meget dyrene kan bevæge sig rundt i dem. De fleste bure er ligeledes stort set blottet for noget, dyrene kan beskæftige sig med eller gemme sig i.

Hvordan oplever de det?

Vi kan ikke spørge dyrene, hvordan de oplever at blive udstillet i små bure, men vi kan se på deres adfærd og bruge den viden, vi har, om dyrenes emotioner (følelser) til at komme med et kvalificeret gæt.

Umiddelbart kan man forestille sig, at dyrene bliver udsat for stressende og skrammende oplevelser ved at blive transporteret, flyttet til et nyt område, bliver udsat for larm, mange mennesker og til tider rovdyr, som hunde, ikke mindst på landets dyrskuer. De bliver også udsat for at sidde tæt på artsfæller, som de måske ikke lige frem er perlevenner med.

På den anden side sker der noget. Der er mange nye sanseindtryk. Syn, lugte og lyde, der kan stimulere dyrenes hjerneaktivitet og give dem positive oplevelser, som de ikke nødvendigvis får derhjemme.

Som sagt, kan vi ikke spørge dyrene, men jeg er ofte overrasket over, hvor få dyr, der faktisk ser skræmte ud, udviser stereotyp adfærd eller bliver aggressive.

Og alligevel kan jeg ikke lade være at spørge mig selv om, vi ikke kan gøre det en lille smule bedre. Eller faktisk en hel del bedre.

Alternativet

Hvorfor pokker tager vi ikke og konkurrerer i god dyrevelfærd frem for bare at bedømme dyrenes eksteriører (udseende). Det er da meget sjovere og mere inspirerende for os mennesker og giver dyrene en bedre velfærd.

Hvis vi i stedet for udstillede i meget større bure (miljøer) og konkurede i, hvordan vi bedst muligt indrettede buret så det tilgodeså dyrenes velfærd, så ville vi få udstillinger, der var meget mere interessante at kigge på, inspirere de besøgende til at gå hjem og forbedre velfærden for deres egne dyr og giver dyrene en god oplevelse ved at være på udstilling. Vi oplever selv, at kaninerne har det bedre, når vi har kaninmiljøer med på udstillinger, hvor kaninerne har rør og lecablokke at beskæftige sig med. Samtidig er der mange flere, der kommer hen og ser på kaninerne i miljøerne end, de der bare sidder i de små bure.

Besøg evt. Køge fugleforenings udstilling i Køgehallerne til oktober. Her kan man se fugle i små bure, men der er også mange volierer med grene og naturmiljøer, hvor man kan hente inspiration til indretning af ens fuglebure og volierer.

Skriv et svar