Når du har besluttet dig for at købe en kanin, er det vigtigt at vide noget, om hvordan man holder og sikre den en god velfærd. Du kan læse den basale viden om køb af kanin i dette indlæg, men læs også andre gode råd i bloggen.
Race
Der findes omkring 60 forskellige kaninracer i Nordisk Kaninstandard, så det kan være svært at finde den, man gerne vil have, for hvad skal man vælge efter. I Norden inddeles kaninracerne i 6 forskellige grupper, nemlig: dværgracer, små racer, racer med afvigende hårstruktur, mellemstore racer, store racer og kæmperacer.
Det er særligt dværgkaniner, der efterspørges som kælekaniner. Dværgkaniner er imidlertid ikke en race, men gruppen af de mindste racer, der bl.a. tæller Hermelin, Dværgvædder og Løvehoved. Kaniner, der sælges som dværgkaniner, er typisk blandingsracer.
Det er ikke altid, at de mindste kaniner er et godt valg til de helt små børn. Små kaniner kommer nemlig lettere til skade, når børn krammer eller taber dem. Der er derfor dyrlæger, der anbefaler, at man anskaffer sig større kaninracer til de helt små børn. Racer, de ikke så let bærer rundt på.
Mange mennesker er interesseret i at få en race, hvis temperament er velegnet som kælekanin. Lille Rex og Dværgvæddere anses for velegnede racer. Vores erfaringer og mine test med kaninerne viser imidlertid, at der er større individuelle forskelle på de enkelte kaniner end på racerne, og at man derfor hellere skal se på den enkelte kanin frem for racerne, når man vælger kaniner.
Køn
Kaninens køn er en ting man bør overveje, når man køber kanin. Generelt er hanner mere kontaktsøgende end hunner. Nogle hunkaniner kan desuden blive pirrelige og sure, når de er i brunst. Skal man have kaninen inden døre er det en god ide med en hunkanin eller en kastreret han, da hanner, der ikke er kastreret, kan svine noget.
Flere kaniner sammen
Skal man have en eller flere kaniner sammen, er nok det spørgsmål jeg oftest stilles ved køb af kaniner. Svaret er: det er kompliceret. Man vil kunne læse meget forskelligt på nettet. Det skyldes, at det er en god ide, hvis kaninerne kan egnes, men at man skal skille dem ad, hvis de ikke kan. To kastrerede hanner, en kastreret han og en hun eller to hunner sammen er mulighederne. To hankaniner, der ikke er kastreret, kan ikke gå sammen. En ikke kastreret han og hun, vil resultere i unger. Ofte rigtig mange unger. Hunkaninen kan således blive drægtig og få unger hver måned.
Hvorfra
Man kan få kaniner fra bl.a. avlere, dyrehandlere, naboen og dyreinternater. Der er fordel og ulemper ved alle dele.
Avlere har ofte flere kaniner at vælge mellem, man kan se forældrene og ofte har de en stor viden om kaniner. Der er ingen myndighedskontrol med avlere, de er sjældent uddannet i at passe dyrene og vilkårene for dyrene kan være ret forskellige.
Dyrehandlere har ofte et stort udvalg af kaniner. Kaninerne er ofte blandingskaniner solgt som dværgkaniner, og man har ikke mulighed for at se forældrene. Der er myndighedskontrol med forholdene i butikken og personalet er uddannet i at passe dyr.
Du kan få en kanin billigt hos naboen, der måske har en kanin, der har fået unger. Hvis naboen bare har en kanin eller to, er der sjældent så stor viden om kaninerne, som de andre steder, hvor du kan købe kaniner. Du skal være særlig opmærksom på at tjekke, om kaninen er sund og rask.
Dyreinternater videreformidler kaniner, der er blevet til overs, og det kan være en god gerning, at tage en kanin, der ellers ikke har noget sted at være. Der er ofte styr på velfærden og dyrlægekontrol med dyrene, så du vil få en sund og rask kanin. Vær særlig opmærksom på kaninens temperament, da nogle dyr kan være indleveret p.gr. et dårligt temperament eks aggressive kaniner.
Hvor meget tid skal du bruge på den
Man kan læse nogle steder, at man skal bruge flere timer om dagen på ens kanin. Det er vi ikke enig i. Det er ikke så meget, hvor lang tid, du bruger som kvaliteten af tiden, du bruger på kaninen, der betyder noget. Hvis du bruger lang tid på kaninen, men jagter den rundt for at fange den, hver gang du har kontakt med den. Bliver den sky og bange. Giver du den derimod en mælkebøtte eller et stykke gulerod, når du går forbi dens bolig bliver den tryg og kontaktsøgende.
Skriv et svar