Kaninracer

Kaninracer

DSC07748-300x200 Kaninracer
Sellander. Foto: Maria Gullestrup

Der findes omkring 60 kaninracer i Nordisk Kaninstandard, som er der du finder betegnelsen på de godkendte kaninracer i Danmark. Der findes store og små kaninracer, kaniner med kort og lang pels eller skinnende pels, racer med sjove pletter og tegninger og racer med korte ører og snude eller hængeøre. Udvalget er omfattende. Her kan du læse lidt om nogle af dem.

Dværgkaniner

Mange mennesker vil gerne have en lille race og søger derfor en dværgkanin. Det er imidlertid ikke en race, men navnet på gruppen af de 12 mindste racer, der bl.a. tæller Dværgvædder, Løvehoveder og Hermeliner. Dværgkaninerne er ofte kendetegnet ved et særligt karaktertræk frem for en farve eller tegning. Eks. hængehører, korte ører eller lang pels. Hver race findes så i mange farver og tegninger. Dværgkaniner vejer mellem 700 g. og 1,9 kg. De mindste er avlet så langt ned i størrelse, at man kan spørge sig selv, om det er helbredsmæssigt rimeligt med kaniner i den størrelse.

Der er dyrlæger, der anbefaler, at man vælger større racer til helt små børn, fordi de ikke så let kommer til at skade de større kaniner end de mindre.

Afvigende hårstruktur

Gruppen af kaninracer med afvigende hårstruktur består af 9 racer herunder Angoraen, der traditionelt har været brugt til uldproduktion, Rex-kaninen, der har været brugt til pels og Fuch- og Cashmerekaniner samt Satinkaninerne med en meget skinnende pels. Lille Rex, som er en af de racer vi avler, hørte tidligere til gruppen af Dværgracer pgr. Dens lille størrelse, men er nu flyttet til gruppen af racer med afvigende hårstruktur. Det er en race, der er nedavlet fra den større Rex-race og en race, hvor man har avlet meget på at give den et godt temperament, så den er velegnet som kælekanin.

Små og store racer

De små og store racer er ofte kendetegnet ved deres farve eller tegning og findes i en stor og en lille udgave eks. Lille og stor Chinchilla og Lille og Stor Havanna. Til de små racer hører også de ganske smukke tegnede racer Engelsk Schecke og Hollænder. Blandt de store den specielle Engelske Vædder med meget lange hængeører. De små racer vejer mellem 2,5 kg og 3,2 kg. Der er 21 små racer. Der er 16 store racer, der vejer mellem 4 og 4,6 kg.

Spisekaniner

Det bliver mere og mere udbredt, at folk gerne vil avle og spise deres egne kaniner, for at vide at de dyr, de spiser har haft et godt liv før, de bliv spist. Det er særligt mellemstore og store racer, der er velegnet til det formål. Kæmperacerne, som man måske skulle tro var de bedst egnet, har for lav tilvækst pr. foderenhed og for kraftig knoglestruktur til at være rigtig velegnede. Det er bl.a. racerne Californian, Hvid Land og New Zealand Red og White, der anvendes som slagte- og spisekaniner. Herhjemme er produktionen af slagtekaniner meget lav, men i Sydeuropa og Kina, hvor produktionen af kaninkød er stor, er disse racer særligt udbredte. Gruppen af mellemstore racer tæller 13 kaniner, der må veje mellem 3 og 4 kg.

Ud over de nævnte racer tæller gruppen af mellemstore racer også Den meget slanke og smukke race Belgisk Hare og Alaskan med en skinnende sort pels.

Kæmperacerne

Består af Tysk Kæmpe Schecke, Fransk Væder og Belgisk kæmpe, nogle pænt store dyr, der kommer til at veje op mod de 10 kg. Disse kaniner går for at være ganske godmodige dyr, der er velegnede som kælekaniner, ikke mindst for små børn, der ikke så let kan bære rundt med dem. Jeg havde engang en Belgisk Kæmpe, der skulle hoppe rundt i stalden og være en hyggekanin, men jeg skal lige love for, at den ikke var særligt hyggelig. I hvert tilfælde kunne den ikke lide mig, hvilket resulterede i adskillige bid og skrammer samt et pænt ar på skinnebenet, hvor den har bidt mig. Kæmperacerne skal veje over 5,5 kg.

Skriv et svar