Vintervejret er ved at sætte ind og temperaturen nærmer sig hastigt frysepunktet. Kælekaninen sidder i sit bur i baghaven, og nu spørger mange sig selv, om den overlever det, eller om man hellere skal tage den ind.
Kaniner, der ikke tåler frost
Generelt tåler kaniner frost vejr ganske godt. Ja de har det faktisk bedre med koldt vejr end for varmt.
Syge kaniner
Syge kaniner med et svækket immunforsvar kan have svært ved at klare vinteren. Det kan derfor være en god ide, at man tjekker sin kanins helbred her op til vinteren. Helbredstjek:
- Ser kaninen generelt ser sund og rask ud,
- Den må ikke være for tynd,
- Den må ikke have pjusket pels
- Den må ikke have afføring siddende i bagdelen.
- Den skal også gerne have rene forpoter. Sammenklistret pels på indersiden af poterne, kan være tegn på at kaninen ”pudser næse” i forpoterne, fordi den er forkølet.
- Tjek at kaninens fortænder ikke er vokset skævt. Kaninen kan også have forvoksede kindtænder, men det er vanskeligt selv at tjekke.
Kaninunger
En anden gruppe kaniner, der let bukker under for kulde er kaninunger. De fødes blinde og nøgne og holder sig varme i den rede deres moder forhåbentlig har bygget til dem af halm og pels samt ved varmen for deres søskende. Hvis moderen ikke har bygget en ordentlig rede, eller hvis de kommer uden for reden død de lynhurtigt selv i plusgrader. I nogle tilfælde kan ungerne selv finde tilbage til reden, men deres moder hjælper dem ikke. Kaninmødre i naturen føder deres unger i et hul i jorden, hvor ungerne ikke kan komme udenfor reden. Derfor kan kaninmødre ikke finde ud af at bringe ungerne tilbage i reden. Så kommer de uden for reden i kulde dør de, uden at hun gør noget. Tjek, derfor om nyfødte unger ligger i reden og læg dem tilbage hvis de ikke gør. Ungerne får pels i løbet af et par dage og er så ikke længere så sårbare over for kulde.
Beskyt kaninen mod vind og vejr
Tjek efter at buret står i læ for vind og vejr, kaniner har det ikke godt med fugtighed og træk. Giv kaninen massere af frisk halm, der har en god isolerende effekt og fjern eller dæk gødningshjørnet til. Urinen kan fryse til is og sænke temperaturen i buret yderlige. En kasse med halm vil yderlige hjælpe kaninen med at holde varmen. Endelig har kaniner, der er sammen med andre kaniner lettere ved at holde varmen, fordi de kan varme hinanden.
Mad og vand
Kaninernes vand fryser til is i frostvejret og drikkeflasker fryser til, så kaninerne ikke får vand. Skift derfor drikkeflasken ud med en skål i frostvejr. Skålen skal enten kunne sidde fast på burets sider eller stå fast i bunden af buret, altså en keramikskål. Plastskåle kan ikke bruges, fordi kaninerne smider rundt med dem. Fjern is i skålen, når det er nødvendigt og giv den frisk vand.
Det kræver energi at holde varmen, derfor skal kaninen have ekstra mad, når det er koldt. Giv den også gerne noget, der feder.
Kaninen må gerne komme i løbegård
Kaninen må gerne komme i løbegård, og den kan sagtens tåle og have glæde af at hoppe rundt i sneen, så længe den har et sted at søge læ.
Lad udekaninen blive ude og led indekaninen blive inde
Kaniner, der er vant til at bo inde skal ikke ud, når det er for koldt, fordi de slet ikke har fået den vinterpels, der er nødvendig for at kunne opholde sig ude. Man skal også være forsigtig med at tage udekaninen ind, da den kan få det for varmt og i sidste ende få lungebetændelse, omvendt er kan der jo også være en stor temperaturforskel for udekaninen inden for bare en uge. Det mest optimale er at lade udekaninen blive ude, men tager man den ind, er det en god ide at vænne den gradvis til varmen ved at stille den i et koldt rum i starten og langsomt vænne den til varmen.
Skriv et svar