Stimulering af dyrenes sanser er en god måde at give dit kæledyr oplevelser og en god velfærd. Dyr er forskelligt indrettet og har deres sanser er forskelligt udviklet. Det er derfor vigtigt at vide noget om, hvordan dit kæledyr sanser og oplever verden. Vi mennesker er meget visuelle. Vores syn er vigtigt, og det vi ser, er vigtigt for den måde vi oplever verden på. For mange af vores kæledyr er lugt- og høresanserne meget mere veludviklet end hos os mennesker. Det er derfor vigtigt også at inddrage disse, når man skal stimulere og give sit kæledyr en god velfærd.
MUHSIK giver mere mælk
Ung forsker vinder pris for projekt med musik til køer
Musik giver mere mælk. Det har en ung forsker fået øjnene op for. Emma Weiss Nielsen på 15 år blev i maj årets unge forsker med forskningsprojektet ” MUHSIK – et produktionsoptimerende middel”. I projektet har hun undersøgt, hvad musik betyder for køernes produktion af mælk. I projektet påviser Emma, at musik i langsomt og vekslende tempo øger mælkeproduktionen hos malkekøer. Det er dog ikke en hvilken som helst musik. Emma har nemlig udarbejdet en algoritme, der kortlægger og udarbejder præcis den musik og rytme, der får køerne til at producere mest mælk. Udover at give køerne en bedre velfærd, kan musikken direkte aflæses af landmandens bundlinje p.gr. den øgede mælkeproduktion.
Også hunde sætter pris på musik
Der er gennemført forsøg med hunde, der viser, at de også sætter pris på musik. Et forsøg hvor internatshunde blev udsat for henholdsvis menneskesnak, klassisk musik, heavy metal og popmusik viste, at hundenes adfærd var stærkt påvirket af den auditorieske stimulus (lydpåvirkning) de blev udsat for. Hunde, der hørte klassisk musik, slappede mere af og gøede mindre end, hvis de blev udsat for menneske snak, heavy metal eller popmusik. Heavy metal fik derimod hundene til at gø mere.
Et andet forsøg gennemført på en dyreklinik viste, at hunde, der blev udsat for harpemusik, viste mindre tegn på nervøsitet, rastløshed, ubehag og at vejrtrækningen blev roligere.
Fugle danser til rytmisk musik
Mennesker kan følge musik i rytmiske bevægelser. De kan danse, men kan dyrene også det? Ja, der er noget, der tyder på, at visse fuglearter er i stand til og sætter pris på rytmiske bevægelser til musik. Således kan man på YouTube se kakaduen Snowball ”danse” til Michael Jackson. Forsøg indikerer at visse fuglearter heriblandt kakaduer og undulater hører til blandt de få arter, der af sig selv kan følge en rytme. Andre studier tyder også på at søløver har denne evne, mens forsøg med dansende hunde og katte har vist, at deres ”dans” ofte er tillært og altså ikke en naturlig følgen af rytme.
En undersøgelse af undulater og rytmisk musik viste i første omgang, at undulater ikke foretrak rytmiske frem for urytmiske lyde. Så man på undulaternes køn, viste det sig imidlertid, at hunundulater foretrak rytmiske lyde, mens hanundulater foretrak urytmiske lyde. Man fandt ikke umiddelbart nogen årsag til forskellen, men man kan gætte på, at forskellen hænger sammen med kurmageri hos undulaterne.
Spil musik for dit kæledyr
Så det er bare med at kaste sig over violinen, fløjten eller klaveret, hvis du vil have et glad og roligt kæledyr. Du kan også find en gang klassisk musik frem og se, hvordan dit kæledyr reagerer eller forsøge med andre auditorieske (lydmæssige) stimuli og se om det er noget, der kan få dit kæledyr op af stolen og ud på dansegulvet. Måske falder dit kæledyr bare i søvn, bliver tosset eller ignorerer dig og dine musiske evner totalt.
Skriv et svar