Jeg er blevet ansat som assessor af velfærd hos mink under programmet WelFur. WelFur er et initiativ taget af minkbranchen selv i et forsøg på at forbedre velfærden for Europas pelsmink.
Minkavlere skal certificeres inden 2020
Initiativet betyder at alle minkavlere, der vil sælge skind gennem Kopenhagen Fur fra 2020 skal være velfærdscertificeret gennem en uafhængig velfærdsanalyse. Velfærden vurderes under 3 besøg på hver gård i løbet af et år, hvorefter der udarbejdes en samlet velfærdsscore for gården. De gårde, der opnår en tilstrækkelig høj score kan blive velfærdscertificeret og vil kunne sælge skind til Kopenhagen Fur.
WelFur er udviklet af forskere
Certificeringen har været længe undervejs og er baseret på, hvad forskere fra syv europæiske universiteter har vurderet, er vigtigt for minks velfærd og trivsel. Ud fra denne viden har disse forskere udarbejdet de protokoller, der beskriver målesystemet.
Det undersøges
Under besøgene vurderes, hvordan avlerne håndterer minkene, de fysiske rammer minkene lever under, deres fodring, helbredstilstand samt minkenes psykiske trivsel.
Foder og vand
Under besøget tjekkes om minkene har adgang til rent drikkevand og deres fodertilstand. Deres fodertilstand tjekkes gennem en såkaldt bodyconditioning score, hvor man ser på minkens hals, skuldre, hofte og ryg. Derved tjekkes, om minken får tilstrækkeligt at spise.
Indhusning
Under besøget tjekkes, hvordan minkene er indhuset. Burets størrelse tjekkes, om der er adgang til en overetage, om minken har adgang til en pæn og ren redekasse med tilstrækkelig strøelse og uden lopper og lus.
Minken skal også beskyttes mod ekstremt vejr. Derfor ser man på, om der er beskyttelse mod vind, direkte sol og høje temperaturer.
Sunde dyr
For at trives skal minkene være sunde og raske. Derfor tjekkes der for, om minken har sår og skader, og om den er syg.
Adfærd
Under besøget tjekkes, om hvorvidt minkene er sammen med andre mink eller alene. Der tjekkes for om minkene har mulighed for at tygge i noget, og om de har noget at beskæftige sig med eks. reb, bolde, halmbriketter og rør. Desuden tjekkes det, om minken er kontaktsøgende, frygtsom eller nysgerrig, og om den udfører stereotyp adfærd.
Besøg i det nordjyske
Gennem det næst år vil jeg således skulle besøge adskillige primært nordjyske minkgårde for at vurdere minkenes trivsel. En opgave jeg glæder mig rigtig meget til.
Skriv et svar