Derfor lever mange fugle i flokke

Derfor lever mange fugle i flokke

Fugleflok-300x200 Derfor lever mange fugle i flokke
Foto: Shutterstock

Mange papegøjearter lever i større eller mindre flokke, hvor de danner komplekse sociale grupper. Livet i flokke mindsker risikoen for at blive spist af et rovdyr, gør det lettere at finde føde, fremmer deres mulighed for at få stærke efterkommere og hjælper dem med at håndhæve deres territorium over for andre flokke.

Fodersøgning

Fugle i flokke flyver langt omkring for at søge føde. Når de lever i flokke, er der flere fugle til at finde og opsøge områder med gode fodermuligheder. Flokken hjælper dem også med mere effektivt at spise mere foder på kortere tid, fordi hver enkelt fugl ikke hele tiden skal være på vagt overfor rovdyr.

Flokkens størrelse

Flokkens størrelse afhænger bl.a. af mulighederne og omfanget af ønskede ressourcer eksempelvis føde og velegnede redeområder. Fugle, der lever af mere ensartet føde som frugter i træer, tenderer at leve i mindre grupper. Fugle med mere varieret spisevaner som rosa kakadue og undulater lever typisk i større flokke. Store flokke kan evt. dele sig op i mindre i løb et af dagen.

Døgnrytme

De fleste fugleflokke er mest aktive omkring solopgang. Aktivitetsniveauet falder i løbet af dagen, hvor det er varmest. Aftnerne og det svagere lys mindsker chancen for at finde føde, og bruges derfor mest til kontakt med flokkens andre fugle og på at holde sig på afstand af rovdyr.

Det er vigtigt at vide om din kælefugl er en flokfugl

Det er vigtigt, at du kender til din kælefugls artsfællers naturlige levevis for at kunne sikre den/dem de bedst mulige forhold i fangenskab. Undulater, zebrafinker og kanariefugle er således eksempler på fugle, der trives bedst i flokke.

Skriv et svar