En rapport fra Det Dyreetiske råd viste for år tilbage, at en af de væsentligste årsager til dårlig velfærd hos vores kæledyr er manglende viden om deres pasning. Derfor indførte den daværende regering et krav om udlevering af pasningsvejledninger ved salg af kæledyr. I denne pasningsvejledning for marsvin, har jeg samlet vores gode råd om pasning af marsvin.
Marsvin er typisk 20-35 cm i længden. Hunnerne er oftest mindre end hannerne og vejer mellem 600 og 900g. Hannerne vejer mellem 900 og 1.200g. Marsvin kan blive omkring 5-8 år gamle.
Læs også: Hvor gammel er din kanin eller gnaver i menneskeår?
Flokdyr
Marsvin stammer fra Sydamerika, hvor de lever i små familiegrupper på mellem 5-15 dyr. Typisk 3-4 hanner og en gruppe hunner. De lever primært i varme tørre egne over jorden, men kan også leve i krat og underskov, sump- og klippefyldte områder, hvor der er gode muligheder for at gemme sig. De lever primært på jordoverfladen, og graver ikke huller som kaniner. Til gengæld bruger de gerne huler og skjulesteder, som andre dyr har lavet. De har dog ikke egentlige hjem, som eks. kaniner og er ikke gode til at klatre og hopper ikke særligt højt.
Den optimale temperatur for marsvin ligger mellem 15 og 21 grader. De hårløse skinnyer skal helst ikke holdes i temperaturer under 18 grader.
Byttedyr
I naturen er marsvin byttedyr, der bliver spist af mange forskellige rovdyr. De kan således både blive taget af pattedyr på jorden eller af rovfugle. De er derfor opmærksom på farer, der både kan komme fra luften og fra jorden. Hurtige bevægelser, særlige lyde og lugte er således noget, der kan skræmme marsvin og få dem til at flygte og gemme sig i nærmeste krat. Marsvin er derfor også i fangenskab glade for mange gemmesteder. Det gør dem nemlig trygge, hurtigt at kunne finde skjul.
Deres kost
Marsvin er som gnaver primært planteædere. De lever i græsområder, hvor deres kost består af friske og tørre græs og planter. Deres fordøjelsessystem er derfor tilpasset en fiberrig og nærringsfattig kost. For et få til strækkelig næring, skal marsvins spise rigtig meget.
Hvis ikke marsvin får en fiberholdig kost og får for mange letfordøjelige kulhydrater eks sukker og stivelse fra frugt og brød falder tarmmobiliteten og maveindholdet bliver længere i tarmene. Derved stiger antallet af skadelige mikroorganismer, der kan give alvorlige fordøjelsesproblemer.
Som kæledyr
Marsvin egner sig fortrinligt som kæledyr. De skal dog altid være sammen med andre marsvin for at trives. De er som sagt byttedyr i naturen, man skal derfor være opmærksom på ikke at skræmme dem unødvendigt. Stresser de eller bliver bange søger de skjul. Det er derfor vigtigt, at de har skjulesteder at gemme sig i.
Marsvin er imidlertid også nysgerrige dyr, der har godt at blive stimuleret med nye ting, og ting de kan undersøge og beskæftige sig med.
Hvis man ønsker tamme og glade marsvin, er det en god ide at fremme deres nysgerrighed. På den måde får man tillidsfulde, tamme og glade marsvin. Måske bliver man ovenikøbet belønnet ved at se et marsvin, der springer højt i luften, drejer rundt og laver bukkespring, hvis den har tilstrækkeligt med plads. Det er et glad marsvin.
Deres bolig
Marsvin har brug for plads at kunne bevæge sig og udfolde sig på. Plads gør det imidlertid ikke alene, deres bolig skal også være indrettet, så de har noget af beskæftige sig med.
Da marsvin ikke klatre, er det ikke nødvendigt at have en bolig, der er lukket hele vejen rundt. En bolig med en 10 cm. høj kant kan gøre det
En temperatur på omkring 15-20 grader er bedst for marsvinene.
Den optimale bolig er et aflukket område, hvor marsvinene har et roligt område, hvor de kan føle sig tryg. En bolig med mange gennemtestede, huler og rør de kan bevæge sig gennem.
Marsvin er også glade for at gnave. Det er derfor en god ide, at sørge for at de hele tiden har noget at gnave og tygge i. Det er således altid en god ide, at de har adgang til hø, friske grene, halmbrikketter og lignende.
Fodring
Det er vigtigt, at du sætter dig ind i, hvad marsvin skal have at spise, og at du fodrer rigtigt. Forkert fodring er nemlig en af de væsentligste årsager til helbredsmæssige problemer hos marsvinene. I dag er nogle marsvin overvægtige p.gr. forkert fodring. De kan også få diarre og forstoppelse samt tandproblemer, hvis de fodres forkert.
Den vigtigste del af marsvinenes foder bør bestå af god kvalitets hø og grønt suppleret med marsvinepiller. Mange såkaldte ukrudtsplanter og krydderurter er gode for marsvinene. Mælkebøtter, skvalderkål, kløver, vejbred og hønsetarm er alle velegnet som marsvineføde for bare at nævne nogle planter. Man kan også give dem frugt og grønt, men hold igen med for meget frugt, da det har et højt sukkerindhold. Det er vigtigt, med en langsom tilvænning, når man giver marsvinene frisk grønt, for meget og for pludseligt kan give diarre.
Marsvinepiller
I naturen lever marsvin glimrende uden at spise marsvinepiller. De kan derfor sagtens klare sig uden. I naturen får de imidlertid også ofte en mere varieret kost, hvor de har valget mellem forskellige planter. Når man alligevel vælger at give dem piller, skyldes det ikke mindst, at man så er sikker på, at de får alle de næringsstoffer, mineraler og vitaminer, de har brug for.
Der findes mange forskellige marsvinepiller og müsliblandinger på markedet. En del af dem er af dårlig kvalitet og giver ikke marsvinene, den næring de skal have, og/eller de giver overvægtige marsvin med dårlige tænder. Husk selv om piller ser ens ud, er indholdet af de forskellige mærker det ikke nødvendigvis, ja faktisk sjældent. Man skal derfor altid læse, hvad pillerne indeholder.
Det er vigtigt, at pillerne har et højt fiberindhold. Der skal altså være et højt indhold af græs og grønt. Derfor bør græs, lucerne og/eller grønt stå som den øverste ingrediens i oversigten over foderindholdet. Fordi indholdet er opremset efter mængde, står det, der er mest af i pillerne øverst. Foderet skal også indeholde de rette vitaminer og mineraler. Det er altafgørende at marsvin får C-vitaminer. De kan nemlig ikke som mange andre dyrearter danne dem selv. Derfor skal du sikre dig, at foderet indeholder C-vitamin.
Giv dem ikke müsligblandinger
Vælg müsligblandingerne fra som grundfoder og giv det kun som snack eller til marsvin, der skal tage på i vægt. De fleste blandinger feder nemlig.
Vælg også blandinger med hele korn fra. Det er ofte et billigt foder, der findes i supermarkeder. Hele korn gør foderet billigt, men de hele korn har en begrænset næringsværdi for marsvin og ryger ofte direkte igennem tarmsystemet og ud i den anden ende. Altså penge ud ad vinduet. Der må gerne være malet korn i foderpiller, da det er med til at klistre ingredienserne i pillerne sammen, så de ikke smuldre: Korn skal bare ikke stå som øverste ingrediens i indholdsoversigten.
Hvor meget mad skal marsvinene have?
Man kan mange steder læse anbefalinger af, hvor stor en mængde piller marsvinene skal have. Men mængden afhænger af marsvinene, deres omgivelser og indholdet i de enkelte piller. Ganske vist ser pillerne ens ud, men hvis man anbefaler at et marsvin skal have 30g eller lignende om dagen, svarer til at sammenligne 30g bøf med 30 g. kartofler. Man bliver nødt til at læse anbefalingen på foderpakningen eller selv beregne mængden. Du skal dog under alle omstændigheder også holde øje med, om de tager på eller taber sig.
Det ekstra
Tørrede urter, blomster, frugt og grønt
Det er godt for marsvin ikke hele tiden at få samme smagsoplevelser. De har godt af at få forskellige smags- og duftoplevelser. Ud over det friske foder, kan man supplere med tørrede urter, blomster, frugter og grøntsager. Bland det i foderet, giv det i en snack skål eller gem det forskellige steder, så marsvinene skal lede efter det. Tørrede urter og blomster, kan de spise i rå mængder. De indeholder mange gode mineraler og vitaminer. Tørrede Grøntsager og frugter indeholder betydelig mere sødestoffer end frisk og skal derfor gives i mindre mængder.
Læs også: Hjælp til køb af godbidder til dit kæledyr
Brikks
Man kan også give marsvinene brikks, der kan hænge eller ligge i buret. De kan enten være lavet af presset halm, der ikke har nogen næringsværdi, men som hjælper marsvinene med at holde tænderne korte og i god stand eller græs og lucerne med/eller uden urter. De kan udgøre en del af marsvinenes kostplan.
Salt-, kalk- og mineralsten
Tidligere gav man ofte marsvin salt-, kalk- og/eller mineralsten. Det anbefaler jeg ikke, at man gør. marsvin skal gerne have et godt kvalitetsfoder, der giver dem alle de mineraler og vitaminer, de har brug for. Salt-, kalk- og mineralsten kan i bedste fald være harmløse, i værste fald være decideret skadelige og give forgiftninger.
Den rigtige foderskål og drikkeflaske
Det er ikke ligegyldigt, hvilken foderskål, man køber til sine marsvin. Marsvin kan nemlig godt finde på at smide rundt med deres foderskål eller at gnave i den. Det er derfor vigtigt, at den sidder fast og ikke er lavet af for blødt materiale.
Marsvin skal have adgang til vand, dette kan de få i en skål eller fra en drikkeflaske.
Det er også vigtigt at opbevare foderet rigtigt, for at sikre en god holdbarhed. Hvis foderet ikke bliver opbevaret korrekt, kan man risikere, at andre dyr spiser det, at det mugner eller at det mister næringsværdien og at indholdet at vitaminer svækkes. Sørg derfor for at opbevare foderet mørkt, tørt og således at uvedkommende dyr ikke kan komme til det.
Læs også: Sådan rengør du drikkeflasken
Strøelse
Marsvin kan ikke bare bo i en tom bolig. Der skal være en eller anden form for bundstrøelse. Ofte består den af en sugende bundstrøelse og halm. Halm er ikke en nødvendighed, men vi har tradition for det i Danmark, og marsvinene sætter ofte pris på at gennem sig i det og at gnave i det. Når man giver marsvinene frisk halm, vil man ofte se et ekstra aktive marsvin, der roder rundt i det. Bundstrøelsen bør være sugende. Den bør fordeles i hele bunden af marsvinenes bolig.
Mugning
Marsvinenes bolig skal naturligvis holdes ren for at sikre en god sundhed og velfærd for marsvinene. Marsvin er ikke så renlige som eks. kaniner, der udvælger sig et toilethjørne. De bruger hele boligen som toilet, hvilket gør det nødvendigt med hyppig mugning.
Det er afgørende, at marsvinene har et rent og tørt område, hvor de kan være i boligen. Eller sagt på en anden måde, det meste af buret bør være rent og tørt. Nogle vælger at gøre rent hver dag, andre at dække det beskidte lag med frisk strøelse og så muge sjældnere.
Vi muger almindeligvis to gang om ugen og/eller når der er behov. Det er hyppigere end vi muger kaninerne, hvilket skyldes, at marsvinene som beskrevet sviner hele buret til og ikke bare et hjørne.
Indkøbsliste – Dette bør du anskaffe dig til dine marsvin
Her kan du se forslag til foder og tilbehør, du skal anskaffe dig til dine marsvin
- Bur
- Høhæk
- Foderskål
- Drikkeflaske
- Kasser og rør
- Hø
- Halm
- Strøelse
- Foder
God velfærd
Det er vigtigt, hele tiden at være opmærksom på, at dyrene har det godt. Det kan du gøre ved at sikre at de er sunde, raske og får en god kost. De skal have et trykt og sikkert sted af være, og de skal have mulighed for at udføre den adfærd, der er naturlig for marsvin. Det er vigtigt at skåne dem for ubehagelige oplevelser og følelser, så vær opmærksom på, om du skræmmer dem med din adfærd herunder om du larmer meget.
Du kan imidlertid også give dem positive oplevelser og stimulere deres hjerner, ved at give dem nye oplevelser og opgaver de skal løse. Eks. ved at lave agilitybaner eller give dem nye ting, de kan undersøge samt mad og godbidder, som de skal lede efter. På den måde gør du dit til, at de får et godt liv hos dig.
Skriv et svar