Time to say goodbye?

Time to say goodbye?

Mozart-300x225 Time to say goodbye?

Så måtte vi aflive gamle Mozart. Vores hest, der efterhånden var godt oppe i tyverne. Han led af en stofskiftesygdom og var for nyligt faldet på et betongulv, havde slået benet og fået en flænge over øjet. Der var derfor ikke nogen vej uden om.

For nogle år siden var det min gamle cockerspaniel Nicos’ tur. Hun var langsomt blevet mere og mere svag og og led muligvis også af demens. En aften kunne vi ikke finde hende, men efter længere tids søgen fandt vi hende under en busk i haven, hvor hun havde lagt sig for at dø.

Katten Buller kom en dag hjem med et per formeret øje, Vi tænkte, at du var det sket, men dyrlægen fik lappet den sammen. Da den et par måneder efter kom hjem og havde fået kørt poterne af, var beslutningen om at ende det sidste af de 9 liv ikke svær at træffe.

Vi er ikke gode til at forsikre vores kæledyr i Danmark

For nogle år siden måtte jeg aflive min hest, Forsytia, bl.a. fordi jeg ikke havde en sundhedsforsikring. Hun havde fået tarmslyng og en operation ville koste 20.000 kr. samt evt. yderlige udgifter, hvis der opstod komplikationer. Ifølge Agria, der tegner forsikringer for kæledyr, må en del danske kæledyr lade livet, fordi vi i Danmark ikke er så gode til at lade vores dyr forsikre, som man er i Sverige. Ifølge Agria er mange kunder blevet klogere efter at have mistet et kæledyr på den bekostning og har så efterfølgende tegnet en forsikring for det nye kæledyr.

Skal alvorligt syge dyr holdes i live?

TV3 havde for nogle år siden entreret med et reklamebureau om at hjælpe Dyreværnet med at finde nye hjem til tydeligt alvorligt syge dyr. Afmagrede dyr, hvis ejere var blevet meldt for dyremishandling, hvis de altså ikke lige var en dyreværnsorganisation. Dyr med kroniske smerter, funktionsnedsættelser og rådne tænder. Jeg skal understrege, at jeg ikke kender diagnosen på de nævnte dyr, men på beskrivelsen og udseenderne, kan man spørge sig selv, om de har eller kan få et liv, der er værd at leve.

Til andre tider ser man billeder af lamme dyr med påmonterede hjul og eller amputerede lemmer. I alle ovennævnte tilfælde er det et spørgsmål om det er tid at sige farvel. Svaret er ikke enkelt, og det er ikke en let beslutning af træffe.

Træffer vi beslutningen for sent?

Det er aldrig en let beslutning, og ofte træffer man den nok senere end man burde. Det betyder til tider, at dyrene får en sidste tid, der måske ikke er så meget værd at leve. En tid, der kan være præget af smerter og nedsat funktionsevner. Jeg hører i hvert tilfælde til dem, der ikke har let ved det. Det har betydet, at en del af mine kæledyr har levet længere end de burde, også selv om jeg inderst inde har vist, at de ikke kunne overleve. Men beslutningen er svær at tage og man klynger sig til håbet, om at de måske alligevel overlever.

Vi bør aflive, hvis alternativet er værre

Dyreværnet formulerer overvejelserne således: ”At afslutte et liv og udfri et dyr af dets fysiske eller mentale lidelser, er desværre en del af det ansvar, vi påtager os, når vi har valgt at drive en oprigtig, ansvarlig og seriøs dyreværnsforening. Vi vil kun aflive, når alternativet er værre, og dermed nødvendigt – for dyrets skyld!”. Et synspunkt jeg kun kan være enig i og et ansvar, jeg også mener at kæledyrsejerne bør påtage sig.

Spørg dyrlægen til råds

En dyrlæge fortalte mig engang, at hun med jævne mellemrum havde kunder, der kom for at få vaccineret ældre hunde og katte. Nogle af disse hunde og katte havde ikke længere et værdigt liv, men blev alene holdt i live for ejerens skyld. Dyr, med daglige smerter og med stærke funktionsnedsættelser. For at komme i dialog med ejerne, tilbød hun et gratis sundhedstjek af hunden eller katten i forbindelse med vaccinationen. Hun spurgte ind til kæledyrets daglige rutiner, om de spiste, som de plejede, var lige så hurtige ude af kurven som tidligere, kunne gå op og ned ad trapper og stadig levede et aktiv liv. Det fik ofte ejerne til at reflektere over, om det fortsat var rimeligt at holde kæledyret i live eller, om det var tid til at sige farve.

Jeg er faktisk blevet lidt bedre

Selv er jeg faktisk blevet bedre om end kun en smule. Jeg har således haft dyrlæger til at give nogle af vores ældre katte og heste et sundhedstjek og taget en snak med dyrlægen, om hvorvidt dyrene fortsat havde et godt liv, der var værd at leve.

Når det er tid at sige farvel

I Ekstrabladet kunne man i oktober læse, at dyrlæger oplever det som et problem, at mange kæledyrsejere ikke vælger at være til stede, når deres kæledyr skal aflives. Det er for hårdt. Problemet er bare, at det ikke er selve aflivningen, der opleves ubehageligt for dyrene, men det at blive forladt af flokken, deres ejere. I stedet skal de opleve det angstfremkaldende at blive efterladt alene i uvante omgivelser. Det er sidste, de oplever i sit liv. Lise Rovsing, der er dyrlæge hos dyrlægeklinikken Artemis i Hellerup anbefaler derfor, at ejeren er til stede ved en aflivning og er med til at give dyret en tryg afsked med livet.

Det kan du gøre

Hvid du vil sikre dit ældre dyr et godt liv og en værdig afslutning er der et par ting, du kan gøre:

  • Udskyd ikke besøget hos dyrlægen, hvis du mener, at dit kæledyr er sygt.
  • Giv det gamle kæledyr et årligt sundhedstjek.
  • Tegn en sundhedsforsikring for dit kæledyr, så det ikke er økonomien, der afgør, om du har råd til behandlingen.
  • Spørg om dyrlægens ærlige mening, hvis dyret er gammelt.
  • Bliv hos dyret, hvis det skal aflives.

Skriv et svar