Alt for mange hunde lider af frygt. Er din hund en af dem?

Alt for mange hunde lider af frygt. Er din hund en af dem?

Billede23-2-300x271 Alt for mange hunde lider af frygt. Er din hund en af dem?
Foto: Katrine Sørensen

Ny forskning viser, at 3 ud af 4 hunde lider af adfærdsmæssige problemer som følge af frygt. Hundenes Frygt udgør ikke alene et velfærdsproblem hos hundene. Frygt kan også medføre en uhensigtsmæssig adfærd, der kan give ejeren problemer. Frygtsomme hunde kan således blive aggressive, bide ting i stykker og/eller blive urenlige.

Resultaterne fremgår af svarene fra en spørgeskemaundersøgelse blandt finske hundeejere gennemført af forskere fra Helsingfors Universitet. Undersøgelsen omfattede næsten 14.000 hunde fordelt på 264 racer.

Frygt for lyde

Undersøgelsen viste at frygt for lyde, var den væsentligste årsag til frygt hos hundene. Således svarede 39,2%, at deres hunde var alvorligt bange for mindst en lyd. Tidligere studier på området, har vist at mellem 20% og 50% af hundene led af angst for bestemte lyde. Det er ikke mindst høje og pludselige lyde som skud, fyrværkeri og/eller tordenvejr, der skræmmer hundene. Svarene viste at det særlig er fyrværkeri, der skræmmer hundene.  25% af hundene i undersøgelsen var således bange for fyrværkeri.

Frygt for lyde synes at stige med alderen. Ældre hunde er således mere bange for tordenvejr end yngre hunde. Samtidig viser undersøgelsen også, at racen spiller ind i relation til lyde. Labrador Retrievere er ifølge undersøgelsen den hunderace, der er mindst bange for tordenvejr.

Hjemme hos os er det dog vores chesapeake bay retriever Diamond, der er panisk angst for fyrværkeri og som binder mindst en af os til at være hjemme nytårsaften ved midnatstid. Spøjst nok er det en glimrende jagthund, der ikke fortrækker en mine ved lyden af skud. Vores grosser schweizer sennenhund er derimod bedøvende ligeglad med fyrværkeri.

Seperationsangst

Mange hunde lider også af separationsangst. 17,2% af hundene i undersøgelsen var således bange for at blive adskilte fra deres ejere. Andre sammenlignelige studier er kommet frem til samme resultat, nemlig at 14-20% hunde er bange for at blive skilt fra deres ejer.

Frygt for nye ting

Mange af hundene led også af frygt for nye ting. 30 % af hundene led af frygt for fremmede hunde, mennesker og/eller nye situationer. 17% var bange for andre hunde og 15% var bange for fremmede mennesker, mens 11% var bange for nye og ukendte situationer. Tidligere studier er nået nogenlunde samme resultat, idet 20-25% af hundene i disse studier var bange for fremmede hunde, mennesker og/eller nye situationer. Her spiller racen også ind. Schæferhunde og dværgschnauzer var således mere bange for fremmede end labrador retriever, border collie og staffordshire bull terrier. Aggression over for fremmede var mest udbredt blandt schæferhunde og dværgschnauzer og mindst blandt labrador retriever og staffordshire bull terrier.

Frygt for overflader og højder

Frygt for overflader og højder var mest udbredt blandt labrador retrievere og dværgschnauzere, mens border collie og schæferhunde var mindst bange for disse ting.

Lider din hund af frygt

Det er derfor en god ide at være opmærksom på om din hund er bange for noget, og om dårlig og uhensigtsmæssig adfærd som aggression, urenlighed, ødelæggelse af ting og gøen kan skyldes frygt hos hunden.  Få gjort noget ved problemerne, så hunden får en bedre velfærd, og du slipper på en uhensigtsmæssig adfærd.


Det er næppe en overraskelse, at labrador retrievere udviser mindre aggression over for fremmede end dværg schnauzer. Der topper listen over de mest aggressive hunderacer overfor fremmede.

Der er forskel på hunderacernes angst

Problemerne afhænger i høj grad af hvilke race hunden tilhører. Derfor anbefaler forskerne bag undersøgelsen også, at man som hundeejer er opmærksom på, hvilke adfærdsmæssige problemer, der kan være forbundet med den hunderace man har valgt. Så kan man ved at indrette sig hensigtsmæssigt give hunden et bedre liv uden frygt og stress.

Boder collier var ifølge undersøgelsen mindre bange for højder end andre racer. 15,3% af boder colliererne var således bange for højder, mens tallet var 38,7% blandt langhårede collier. Omvendt var boder collierne mere opmærksom på lys og skygge, hvilket var sjældent hos andre hunderacer.

Staffordshire bull terrier var den race, der var mindst bange overfor fremmede, mens dværgschnauzere var en af de racer, der var mest bange for fremmede. Dværgschanuzere var også en af de mest aggressive racer overfor fremmede. Hele 10,6% af dværgschnauzerene var aggressive mod fremmede, mens labrador retrivere var mindst med 0,4%. Dværgschnauzere gør også meget.

Reference:

Milla Salonen m.fl. (2019) “Prevalence, comorbidity, and breed differences in canine anxiety in 13,700 Finnish pet dogs” i nature.com/scientificreports

Skriv et svar